KUPUJ Z GŁOWĄ


Sytuacja, w której się obecnie znajdujemy wymaga od nas znacznej zmiany naszych dotychczasowych przyzwyczajeń. Jedną z nich jest izolacja społeczna, w celu uniknięcia zakażenie siebie i bliskich, a którą to realizujemy przez ograniczenie, do minimum, wychodzenia z domu. Poniżej znajdziesz kilka rad dotyczących zakupów, dzięki którym będziesz w stanie ograniczyć odwiedziny w sklepie i jednocześnie będziesz w stanie przygotować szybkie i zdrowe posiłki, które w obecnej sytuacji są niezmiernie ważne.

    1. Przed wyjściem do sklepu, przejrzyj dokładnie swoją lodówkę i szafki. Może okazać się, że zakupy mogą jeszcze trochę poczekać,
      bo w szafkach ukryły się jeszcze produkty, z których na spokojnie możesz przygotować jeszcze kilka posiłków.
    2. Jeśli po przeglądzie swojego inwentarza stwierdzisz, że należy uzupełnić zapasy, przygotuj listę.
      Postaraj się zaplanować swoje posiłki na najbliższe dni – szczególnie obiady.
      Przejrzyj gazetkę z aktualną ofertą sklepu, do którego się wybierasz, pomoże Ci to w przygotowaniu listy.
    3. Produkty, które warto uwzględnić podczas zakupów:
  • świeże warzywa i owoce, warto tutaj zwrócić uwagę na warzywa korzeniowe, które mogą trochę dłużej poleżeć, ziemniaki, bataty czy cukinie, jabłka, gruszki, pomarańcze – kupuj te, które lubisz i na pewno zjesz, pamiętaj także o ich odpowiednich przechowywaniu;
  • mrożone warzywa i owoce – w ten sposób przechowywane produkty nie tracą swoich wartości odżywczych, tak więc są świetną opcją, gdy zjesz już swoje świeże zapasy, do wyboru masz mnóstwo opcji mieszanek warzywnych czy jednoskładnikowych mrożonek – wybieraj to, co lubisz;
  • kasze/makarony/ryż – o ile w domu nie masz zapasów tych produktów, skup się na produktach pełnoziarnistych, które oprócz energii dostarczą Ci także błonnika pokarmowego i sporych ilości witamin z grupy B oraz mikroskładników, pomyśl także o zastąpieniu ryżu kaszą – jest ona bogatszym źródłem witamin i składników mineralnych;
  • pomidory w puszcze, passata pomidorowa/przecier – świetna baza do sosów oraz do przygotowania innych dań;
  • warzywa konserwowe takie jak m.in. fasola, ciecierzyca, kukurydza; nabiał lub wegańskie zamienniki – ulubione sery, jogurty naturalne, mleko lub napoje roślinne (pamiętaj, aby były fortyfikowane wapniem!);
  • mięso lub tofu – obydwa produkty możesz później przechowywać w zamrażalce;
  • jajka; masło orzechowe i dżem 100% (chyba, że w domu masz własne przetwory) – zamiast słodkich kremów czekoladowych;
  • pasty warzywne – na kanapki, jako dressing do sałatki lub zamiast sosu do makaronu;
  • płatki owsiane/jaglane/żytnie itp. – zamiast słodkich płatków śniadaniowych;
  • dobrej jakości pieczywo pełnoziarniste – ważne, aby skład chleba był jak najprostszy. Można takie chleby z łatwością znaleźć w popularnych dyskontach – później taki chleb także można przechowywać w zamrażalniku;
  • orzechy/nasiona słonecznika/pestki dyni/wiórki kokosowe – jako świetny dodatek do śniadań i przekąsek;
  • kiszone ogórki i kiszona kapusta – ważne źródła probiotyków w naszej diecie, które można wykorzystać jako bazę do surówki lub zjeść same;
  • ryby – czyli źródło kwasów omega-3

4. Dobrze by było, gdyby wyżej wymienione produkty stanowiły, w zależności od zapasów w domu, podstawę listy zakupów wzbogacanej o dodatkowe, uznane przez Ciebie za potrzebne, produkty, lecz niech nie będą to słone i słodkie przekąski – jeszcze bardziej niż zwykle postaraj się zachować z nimi umiar.

Opracowała:
pwd. Paula Bogus – dietetyczka